VIDA I OBRA DE FRANCESCO TONUCCI
Francesco Tonucci (Fano, 1940), també conegutpelpseudònim "Frato, és un pensador, psicopedagogueg i dibuixantitalià. És autor de nombrososllibres sobre el paperdelsnens en l'ecosistemaurbà i d'articles en revistes italianes i estrangeres.
Va realitzarestudis de pedagogia a la UniversitatCatòlica del SagratCor de Milà. Amb 28 anys va rebre una distincióen aquest camp i va començar a satirizar la realitat del'escola a través del nom de “Frato”, nom que sorgeix en fusionar les primeressíl·labes del seunom.
Va treballarcom a mestre i, en 1966, es va convertir en investigador en l'InstitutPsicològic del Consell Nacional de Recerca, del que méstard va presidir el Departament de Psicopedagogia, que porta avanci el programa d'educació ambiental. L'objectiud'aquest programa és crear una base de dades "per i pelsnens". Les seves recerques se centren en el desenvolupamentcognitiudelsnens, el seupensament, el seucomportament i la relació entre la cogniciódelsnens i la metodologia educacional. En 1991 va dur a terme al seupoble natal el projecte de CiutatdelsNens, consistia a fer una ciutat el punt de la qual de referènciasiguinelsnens. El projecte va tenirmoltèxit i es va estendre a diferentspunts del món.
Ja en 1991 va ser nomenatpresident de el “ComitèItalià de Televisió i Menors”, comitè que pretén la protecciódelsnens. També éscol·laborador de la Ciutat de la Ciència de Nàpols per a “El taller delspetits” i col·laboradorcientífic del projecte “El museudelsnens”, de Roma. Va ser nomenatprofessor honoris causa de la Facultat de Ciències de l'Educació de la PontifíciaUniversitatCatòlica de Lima(Perú)
Francesco Tonucci impulsa un corrent educador diferent, donant-li la paraula al nen en el seuprocésd'aprenentatge. Es tracta que el mestre ha d'aprendredelsnens per saber comensenyar-los. SegonsTonucci, “el professor no és el saber, sinó el mediador del saber”.
Elsensenyamentsd'aquest pensador educatiu les trobem en moltsaspectesdiferents de la societat, peròapostantsempre per escoltar alsméspetits. “Cada acció educativa ha de començarambl'escolta – afirma Tonucci – per rebrealsalumnesamb el que coneixen i el que saben fer”
De Tonucci es poden rescatar moltespropostes per aplicar a les aules i també forad'elles. Sempredisposat a innovadores idees en les qualselsnens es tornen importants per a la societat moderna.
mostrengràficament el concepte que té de l'educació, l'ensenyament en elscol·legis i el món infantil que es desaprofita.
No hay comentarios:
Publicar un comentario